11 Mayıs 2019 Cumartesi

Martin Luther - Doksan Beş Tez - Kitap İncelemesi - Araştırma - İnceleme - Felsefe - Düşünce - Siyaset - Politika


Patron çıldırdı. Sahibinden satılık Selsebil Kaynağı kıyısında, hurileriyle birlikte imarlı, ifrazlı ve iskân sorunu olmayan krediye uygun köşk. Evet, evet yanlış duymadınız!.. 20.000,00 ₺ peşinat ve geri kalan kısımları %1, %3, %5 faiz oranı vade seçenekleriyle. Cennet Gayrimenkul ve İnşaat Limited Şirketi.

Yukarıdaki ilanı görseniz ne dersiniz! Kesin ağzınızdan çıkacak ilk kelime böyle şeylere inanan aptallar var mı, olacaktır. Evet, böyle şeylere inanan insanımız ve dünya insanları maalesef bulunmaktadır. Eser yazarımız Martin Luther ise Papa X. Leo tarafından onanan ve Hristiyanları sömüren “endüljans” dağıtımına karşı duran kişidir.

Sayın Luther Almanya doğumlu ve 15. yüzyıl aydınlarındandır. Parlak bir eğitim hayatı olduğunu söylemem gerekiyor. Hukuk öğrenimi sırasında bir kaza geçirmiş, eğer bu kazadan kurtulursam kendimi kiliseye adayacağına dair söz vermiştir. Bu sözünü de tutmuş ve kısa sürede papazlığa oradan da teoloji eğitimi alıp üniversite profesörlüğüne yükselmiştir.

Endüljans ise papanın kişileri günahtan affetme ve öldüklerinde cennete gitmelerini sağlayacak belgenin genel adıdır. Eserimizde Luther’in bir adet mektubu ve bu belgeye karşı çıktığı tezleri sunulmaktadır. Çok geçmeden de papa tarafından aforoz edilip dinden çıkarılmıştır.


Gören körler için bir hikâye anlatmak istiyorum…
Beş maymun bir kafesin içerisinde ve ortalarında asılı duran bir muz salkımı vardır. Birinci maymun merdiveni tırmanır ve muzu almaya çalışırken hortumla bütün maymunlar ıslatılır. Bir zaman sonra ikinci maymunda merdivene yönelir ve muza ulaşmak ister; tam bu esnada yine bütün maymunlar ıslanır. Bu şekilde üçüncü, dördüncü ve beşinci maymunda merdivenden çıkar tam muzu alacakken ıslanırlar. Artık maymunlar biliyor ki biz muza ulaşmaya çalışınca ıslanıyoruz. Bırakırlar muzla uğraşmayı. Sonra birinci maymun kafesten çıkarılır kafesle alakası olmayan yeni bir maymun koyarlar kafese. Yeni maymun muzları görür ve almak ister. Daha merdivene çıkıp muza elini uzatamadan diğer dört maymun bu yeni maymunu alaşağı eder ve bir güzel ezerler. Maymun ne olduğunu dahi anlamaz. Sonra ikinci maymun kafesten çıkarılır ve kafesle alakası olmayan bir başka maymun kafese alınır. Yeni gelen ikinci maymunda muza dayanamaz ve hemen merdivene çıkmayı aklına koyar, muza ulaşmayı hedefler. Bunu gören diğer maymunlar hemen bu ikinci maymunu da merdivenden alır ve bir güzel yamulturlar. Ancak şu bir gerçektir ki bir önceki seferde neden dayak yediğini bilmeyen birinci maymun daha fazla şiddet gösterir ve çok daha sert davranır. Derken bütün maymunlar bir bir çıkarılır ve yerlerine yenileri eklenerek bu süreç tamamlanır. İçeri giren son beş maymun neden dayak yediklerini asla bilmezler. Ondan önceki beş maymun ise muza ulaşmayı denedikleri zaman ıslandıklarını bilirler. Yani demek istediğim kişilerin ne uğrunda savaştıklarını ve ne için mücadele ettiklerini bilmeleri gerektiğidir. Sen al oradan o muzu; dini koy, ırkı koy, dili koy, ideolojiyi koy. Bunların hepsi sömürülmeye çok müsait.

Kitabım Türkiye İş Bankası Kültür Yayınları’ndan ve çevirisi eksiksiz. 8 sayfa çevirmen önsüzüyle başlayan eser daha sonrasında iki dil olarak ile devam etmektedir. Kitabın sol tarafı Latince, sağ tarafı ise Türkçedir. Kitabın 3 sayfasını Başpiskopos Albrecht’e Mektup doldururken geri kalan kısımlar ise 95 maddede Sayın Luther’in tezlerini sunmaktadır.

Sözün özü; kitap ilgi alanınızdaysa tavsiye edilesi ve okunulasıdır. Sizlerde benim gibi dinin çok güzel bir sömürü aracı olduğunu düşünüyorsanız bakmanızda yarar olacak bir eserdir.

Sevgi ile kalın.

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder