30 Nisan 2019 Salı

Margaret Davidson - Louis Braille (Görmezlerin Kitap Okumasını Sağlayan Çocuk) - Kitap İncelemesi - Biyografi - Edebiyat - Çocuk


Hayat küçük bir çocuğun gözlerini kaybettiği zamanın sonrasında yakınlarına “sabah ne zaman olacak,” sorusuna cevap veremeyecek kadar ağırdı. Çocuktum, gözlerimin görmemesi sayesinde çocukta kaldım. Doğuştan değildi amalığım; ağacın yeşil, bulutların beyaz ve deniz mavi olduğunu da gördüm. Zor olan aslında körlükte değildi, insan her şeye alıştığı gibi buna da alışıyordu, ancak zor olan insanların her fırsatta sana körlüklerini hatırlatmasıydı. “Dikkat et,” “Dikkatli ol,” “Kör Müsün?” gibi sorulardı en çok bizi yoran ve evet “kördüm.”

“Bir kitabı yakabilirdi, tüm bir sistemi yasaklayabilirdi ama bir çocuğun düşüncesini engellemek ya da hatırlamak istediği şeyi unutmasını sağlamaya çalışmak çok zordu.” (Alıntı)

Okuduğumuz eser 18. Yüzyılda yaşamış Louis Braille’nin kurgulanmış yaşam öyküsüydü. Veremden genç yaşta hayata gözlerini yuman Louis’in tabi ki de değeri öldükten çok sonraları anlaşıldı. Bizim gibi gören körlerin dünyasında elbette on yaşındaki bir çocuğu, daha körü kimse dikkate almazdı, almadılar da… Ancak hayal etmek, ettiğin hayalin doğruluğunu savunmak ve bu amaç uğrunda mücadele etmek çok az insana nasip olmuş bir niteliktir. Bu nitelikte eğitimci, mucit ve görme engelli Louis Braille’e nasip oldu.

Mutlu bir hayat yaşadığını söyledi ve ölümden korkmadığını artık biliyordu, çünkü davasını güdecek, aynı görüşleri ve duyguları paylaştığı dostları vardı. Öyle de oldu. Dünyaya adını duyurmak olmasa da niyeti bunu başardı ve körler için bir alfabe geliştirdi. Ömrünü ve sağlığını bunun için heba etti. Hatta bir arkadaşı der ki; “Herhangi birimiz için her şeyini feda edebilirdi; zamanını, sağlığını ve sahip olduğu her şeyi.” Ve etti de. Ardından ise Loius “Asla kendisine teşekkür edilmesini istemedi,” cümlesi geldi. İşte iyilik sebep ve sonuç ilişkisi olmadığında mana bulurdu ve buldu da…

Hayret ettiğim bir husus ise on üç yaşlarındaki bir çocuğun; altı adet yuvarlağın içerisine yirmi altı harfi farklı kombinasyonlar kullanıp doldurması beni gerçekte mutlu etti. Başkalarının başarıları dahi bizim gururumuzdur. Asla ve asla köstek değil omuzundaki el olmak, insan olarak görevimizdir.

“Neden herkesin bu kadar acelesi vardı?” (Alıntı)

Dünya asla yekvücut çalışan insanlara hizmet için var olan bir yer değildir. Herkese ait, her canlının nasibinin peşinde sürüklendiği bir alandır. Görmeyi beceremiyoruz ancak dinlemeyi de ihmal ediyoruz. Birileri bir şey diyorsa, bir şey anlatmaya çalışıyorsa buna kulak kabartmalı ve duyarlı olmak insani bir durum olmalıdır, hele ki bu sesin sahibi bir çocuksa.

Benim aşırı derece duygulandığım ve hatta gözlerimin dahi yaşardığı, Louis’in başarılarında coşacak kadar beni içine çeken bir kitap oldu. Böyle güzide bir kitabın okunması ve Louis Braille’in özellikle küçük dostlarımız tarafından tanınmasını bir görev, bir borç bilirim. Bu sebeple bu sayfa sayısı dahi yaşamı kadar kısa olan kitabı lütfen okuyunuz ve küçük kahramanlarınıza okutunuz.

"Büyük İnsanlarına Vatan Minnettardır." (Alıntı)

Benim kitabım Can Çocuk Yayınları’ndandı ve çevirisi baskısı dâhil hiçbir sorun yaşamadım. İçerisinde kurguyu güçlendirmek için resimlerinde sunulduğu çizimlerle karşılaşmanız sizi sevindirecek ve özellikle küçük kahramanlarımızın ufkunu açacak dünya seslerini – bir güvercin kanat sesi, bir arabanın sesi, bir asker botunun sesi, bir ipek elbisenin sesi – vurgulayarak gözlerimiz görmese de kulaklarımızla duymamızı sağlayacak içtenlikle yazılmıştır. Yazar hakkında bir bilgim yoktur ancak böyle bir esere imza attığı için, samimiyetine güveniyor ve gerçek insanlar kategorisine alıp kendisine canı gönülden teşekkür ediyorum.

“İnsanları birbirinden ayırmanın birçok yolu var; yeter ki dinleyin.” (Alıntı)

Sözün özü; hayata farklı bir bakış ve neden doğduk, niye bir akla sahibiz sorularının cevabını bulabileceğinize inandığım bir eser oldu. Kesinlikle okunması ve tavsiye edilmesi gereken hem yetişkinlere ve hem de 9 yaş üzeri çocuklara şiddetle tavsiye edilir.

Sevgi ile kalın.

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder